понеділок, 29 січня 2018 р.

Гіперреалізм художниці Karla Mialynne: багато олівців і таланту



А цікаво спостерігати, як розвиток техніки впливає на образотворче мистецтво, правда? Звісно, не лише появою спершу дагеротипів, а потім фотографії пояснюється виникнення модернізму, зокрема нереалістичних течій саме в образотворчому мистецтві.

Але в багатьох мистецьких деклараціях лунало, що сучасний митець не має відтворювати дійсність точно. Бо для цього досить фотоапарата й ремісника, в якого руки з потрібного місця ростуть. Що, звісно, аж ніяк не справедливо щодо багатьох талановитих фотографів і фотохудожників.

Але поступово наближається до завершення друге десятиріччя ХХІ століття. До послуг митців – неймовірні можливості цифрового живопису. І що ж? Абстрактний живопис нікуди не дівся, звісно.

Але не так мало тих, хто малює «оффлайн», власними руками у найбільш точному значенні звороту. Й при цьому обирає стиль гіперреалізму.

Здається, декому навіть приємно чути недовірливе: а точно малюнок? А точно не оброблене через якусь хитру програму фото?

Принаймні, такі закиди доводилось чути сучасній американській художниці Karla Mialynne. І це при тому, що вона обрала незвичну техніку для своїх портретів, зображень тварин і пейзажів: мало хто береться створювати зображення в дусі гіперреалізму кольоровими олівцями.

Гаразд, будемо відвертими: художниця не відмовилась цілком від використання акрилової фарби та маркерів, але основне її «творче знаряддя» - то кольорові олівці. Хотіла написати «усіх кольорів веселки», але тих кольорів й відтінків до послуг мисткині куди більше.

На деяких сайтах роблять напівжартівливі припущення, що художниця, перед тим, як поділитися черговою роботою із шанувальниками в інтернеті, зафільмовує її разом з усіма олівцями й маркерами, які використовувала при роботі, аби створити своєрідне алібі. Мовляв, сама малювала, без цифрової обробки.


Не думаю. Karla Mialynne занадто талановита й уже достатньо вдома в англомовному сегменті інтернету, аби ні перед ким не виправдовуватись.

Просто одного разу вона візуалізувала відповідь на  питання захопленого глядача: та як же можна отак передати переходи між кольорами? А потім отакі фото малюнків разом з олівцями перетворилися на своєрідну «візитівку» художниці.


Сподіваюся, що вам сподобаються її малюнки, а їх перегляд забезпечить гарний настрій на початку робочого дня.


Немає коментарів:

Дописати коментар