середу, 24 січня 2018 р.

Світлі радість і сум дитинства в роботах грузинської художниці Ніно Чакветадзе


Доводилось чути, що одна з головних ознак  гарної книги для дітей полягає в тому,що вона цікава й для дорослих. Адже коли митець розповідає про дитинство вигаданих героїв, то водночас розповідає про власне дитинство. А в дитинстві письменника чи письменниці, мов сонячне проміння в краплі води відбивається дитинство всіх читачів.



Тож вони можуть згадувати те, чого, може, насправді й не було, що вони бачили лише в снах чи про що мріяли. І саме тому найвигадливіші книги видаються знайомими, а найсмішніші після прочитання залишають присмак суму.



Бо усі вони, попри різноманітність, то – гімн дитинства. Часу, коли межа між казкою, уявою й буденністю майже непомітна, а кожне літо видається завдовжки із ціле життя.



А дехто з митців, аби нагадати глядачам про цю чудову пору життя, замість слів використовує фарби. Як скажімо, неймовірна грузинська художниця Ніно Чакветадзе.


«Усі ми вийшли з дитинства, - говорить вона. – І цей факт змушує мене знову й знову малювати те, що я пережила, що залишило слід у моїй душі».



Можливо, саме тому на її картинах нема щасливого галасу й румяних, впевнених у собі дітисьок.


Вона знову й знову малює малих мрійників. Із тих, які, видається, знають про цей світ більше за заклопотаних важливими справами дорослих. І саме тому не бояться суму, знаючи, що це – частина життя. Це не значить, що вони не вміють радіти, бо ж радість –так само невідємна життя. От просто межу між сумом і радістю – тихими, не на показ, - інколи нелегко помітити неуважним стороннім.


І за таких умов не так важливо, чи є у її малих героїв крила. Бо її малі янголи щиро прагнуть захистити світ. І навіть спроможні зробити це. Та водночас вони, як і всі діти, потребують підтримки й захисту.


Чи не тому її картини користуються такою популярністю у користувачів інтернету далеко поза межами її рідної країни?



Приємного перегляду робіт Ніно Чакветадзе і світлого настрою на весь день, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар