пʼятницю, 5 січня 2018 р.

Паперові шедеври американського художника Jeff Nishinaka




Сьогодні за вранішнім кухлем кави поговоримо про один із мате5ріалів, який видається мені, без перебільшення чарівним – про папір. Тобто чарівні, усе ж, не аркуші, а люди, яким досить цього, звичного, здавалося б. матеріалу, аби створити привнеси в наше життя дива.

Художник із Лос-Анджелеса Jeff Nishinaka створює складні, часто багатопланові композиції із спеціального, виготовленого із 100%-вої бавовни – паперу. Свій вибір на користь матеріла митець пояснює просто: такий папір довго не жовкне, тож і через певний ас після виготовлення роботи залишаються білосніжними.

Цілковита монохромність, теоретично, могла б призвести до того, що картини сприймалися б як більш пласкі. Однак грамотна робота з освітленням, багатошаровість зображення й увага до кожної деталі надають цим зображенням об’єму й виразності.

Художник присвятив роботі з паперовими композиціями більше тридцяти років, створивши за цей час багато дуже різноманітних шедеврів в техніці «паперопластика», не схожих ні розміром – від 20 см до 6 м – ні тематикою: він звертається до міфологічних сюжетів, зображення відомих архітектурних споруд, пейзажів, побутових сценок.

На створення одного такого полотна йде від 3 днів до 4 місяців – залежно не тільки від розміру, але й від складеності композиції та кількості фігур. Під час роботи художник вдається по допомогу до щипців, олівців, ножиць і ножів для паперу, матриць для випічки, лекал та лінійок. До того ж, перед початком кожної роботи потрібні не лише детальні ескізи, але й точні математичні викладки. 

Але погодьтеся, така краса вартує зусиль митця. Не даремно ж у його творчості багато прихильників: його полотна можна зустріти у приватних колекціях і музеях у різних країнах світу. Ними декорують холи відомих готелів та використовують в рекламних компаніях відомих брендів.

Когорта прихильників в інтернеті із цікавістю стежить за творчістю Jeff Nishinaka. Сподіваюся, що його роботи сподобаються і вам.


Приємного перегляду та гарного вам дня, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар