середу, 10 січня 2018 р.

Картини-загадки від американського митця Donald Rust




Декотрі терміни ніби зумисне створені, аби вводити в оману непідготовленого слухача. Скажімо, «камуфляжне мистецтво», досить розповсюджене зараз в американському культурному просторі, аж ніяк не синонім «мілітарному», як я було подумала.


Для прикладу, один із його яскравих представників Donald Rust  для сюжетів своїх картин віддає перевагу пейзажам – як краєвидам віковічної, не зіпсованої цивілізацією природи, так і зображенням маленьких затишних містечок і селищ. Також він часто звертається до казок і легенд, а їхні герої почуваються на його картинах так само вільно, як і звичайні люди.

Мир, спокій, ледь помітна межа між казкою та буденністю… І все це в «обгортці» вже згаданого камуфляжного мистецтва, яке  розвинулось в руслі магічного реалізму, хоч має у своїх витоків сюрреалізм.


Насправді, це можна назвати одним словом: «головоломка» - при важному розгляданні силуети людей, тварин й елементів пейзажів на картинах утворюють додаткові сюжети, відкриваючи подвійні, приховані від неуважного ока сенси.

А потім, при більш уважному розгляданні, коли «секрет» чергової картини вже розгаданий, можна більше уваги приділити вже ніби знайомому сюжету та збагнути. що картина чіпляє  далеко не лише як вправа для тренування уваги та допитливості.


Не даремно у творчості Donald Rust багато прихильників. Репродукції його картин прикрашають обкладинки щоденників і блокнотів, календарі, чашки, гральні карти й пазли. А ще – вони розміщені у музеях Філадельфії, Флориди й Пенсильванії і навіть у такій поважній установі, як Національна портретна галерея (Вашингтон, округ Колумбія).

Тож дитяче бажання майстра стати гарним, відомим художником і рецепт його родичів, що для цього треба багато малювати та шукати свій власний стиль, цілком виправдали себе.

Сподіваюся, що споглядання картин митця підійме і ваш настрій. Гарного дня, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар