вівторок, 2 січня 2018 р.

Сіль замість пензля - неймовірні роботи норвезького художника Dino Tomic



Вам доводилось читати в Інтернеті відчайдушні зізнання молодих талановитих митців: «Боже-Боже, мені вже аж … років, а я все ще не знаменитість!». При цьому, зазвичай, називаються такий вік, коли паспорт вже є, але ще друге фото, потрібне за законом після настання чверть століття, ще не вклеєне.

Звісно, інколи бувають випадки, коли це – навіть не кокетування, а щирий смуток. А серед коментаторів бувають навіть такі, хто, м’яко запевняючи, що все ще попереду й відчай – погана стратегія, не думає при цьому: «Невже й я таким (такою) була в цьому віці? Хлопчику (дівчинко), мені б твої проблеми!».

Та краще обрати іншу, більш рішучу тактику, викинувши, як радять популярні посібники із саморозвитку, частку «не». От хоча б: «Я стану знаменитістю у 26 років. Точка». Саме так свого часу сформував своє кредо норвезький митець Dino Tomic.

Професійний художник, він «поставив» на пошук якоїсь незвичайної творчої манери, яка б вирізнила його твори серед сучасників і привернула увагу публіки. Послідовно, чи й водночас, він експериментував із масляними фарами, пастеллю, тушшю, олівцями… Щодня, без перерви і відмовок шукаючи власний стиль. Й одного разу йому спало на думку, що сіль – звичайна кулінарна сіль – дуже виграшно виглядає на чорному фоні.

Він прославився саме своїми роботами у стилі «соль-арт», як він це назвав. Велетенське чорне полотно (розмір деяких його робіт сягає 8Х8 м2), сіль, багато праці – створення кожної картини займає від чотирьох до чотирнадцяти днів, це без клопіткої багатопланової підготовки. Увесь процес роботи над полотном Dino Tomic старанно фіксує на фото та відео та виставляє у соцмережі.

Раніше, після завершення роботи та зафільмування її для історії, він просто знищував картину. Але прихильники, дізнавшись про це, були прикро вражені та вмовили митця відтворити «наново» перші роботи. Тож на сьогодні в митця зібралася чимала підбірка полотен у стилі «арт-соль» найрізноманітнішої тематики – від зображень тварин і квітів до портретів головних героїв знаменитого серіалу «Гра престолів».

Сам митець вважає, що зміг досягти поставленої перед собою мети: на його сторінки у соцмережах - таких, як Фейсбук та Інстаграм, підписані сотні тисяч прихильників. Багато відомих світових Інтернет-ресурсів, присвячених сучасному мистецтву, присвятили матеріали його роботам. Коресапондкенти солідних мистецьких журналів звернулися до нього по інтерв’ю, його запросили на телебачення, а відома компанія виробників олівців запропонувала бути спонсором його творчих експериментів.

Тож митець цілком задоволений результатом своєї наполегливої праці. І, звісно, не збирається зупинятися на досягнутому. Щоправда, перед ним зараз два шляхи: продовжувати пошук нових незвичайних технік чи вдосконалювати власну авторську, пов’язану із сіллю, чорним фоном і натхненням. Який варіант видасться йому більш привабливим, дізнаємося трохи згодом.


Приємного перегляду його робіт, друзі, та гарного вам дня!

Немає коментарів:

Дописати коментар