вівторок, 8 травня 2018 р.

Витинанки з листя: філігранні роботи іспанського митця Lorenzo Duran




Я вже не раз зверталась до думки, що наш час із доступністю великої кількості матеріалів й інформації, відкриває перед митцями все нові можливості. Зокрема, подає ідеї, як застосувати найдавніші матеріали й техніки так, щоб створити щось нове й неповторне.


Здавалося б, різьблення по листям має бути досить давньою: вже що-що, а листя завжди було поруч із людством. А вміння вирізьбляти тонкі філігранні малюнки й візерунки з паперу має поважну традицію. Скажімо, kirigami – традиційне китайське мистецтво, цілком може вважатися одним із витоків сучасного naturayarte (того самого витинання на листі).


Адже у 1994 році саме китайський художник Хуан Тан Шань був зареєстрований як засновник новаторської техніки роботи з природним матеріалом.

А от шанувальники іспанського митця Lorenzo Duran наполягають, що його теж можна назвати новатором, адже він привніс у цю техніку власні прийоми, почавши вирізати не ножицями, а ножем і скальпелем й інколи використовувати для створення однієї композиції кілька листків.


А сам митець наполягає, що зупинив вибір на цій техніці випадково, надихаючись природою, а не роботами інших майстрів. Мовляв, десь у 2008 році одного сонячного дня він бездумно спостерігав, як філігранно обробляє листок гусінь, залишаючи дивні візерунки. А отім його осяяло, що листя не гірший матеріал для творчого самовираження ніж, скажімо, папір.

І вже почавши знайомитись, часто навпомацки, інтуїтивно, з цією технікою, Lorenzo Duran дізнався про здобутки попередників. І саме це знання дозволило йому випрацювати свій власний стиль.

Чудова легенда, правда? У ній йдеться про гострий погляд, замилування світом і вміння розгледіти красу там, де її не кожен помітить, і про вміння ризикнути.


Чомусь, правда, не згадується про зусилля, які вартували митцю такі невимушені на перший погляд роботи, поки він лише опановував нову техніку. Адже один неточний рух – і нічого не виправити. Доводиться починати знову. А кожна робота займає від тижня до трьох місяців.

Та майстру не звикати було ризикувати: він ще з дитинства захоплювався малюванням і скульптурою і твердо вирішив, що, коли виросте, то мистецтво стане не лише його хобі, але й постійною роботою.

А щоб втілити у життя амбітний план, йому доводилося працювати на різних посадах, не залишаючи спроб перемоги у черговому творчому конкурі.

Саме різьблення по листям принесло митцю успіх. У його філігранних робіт чимало шанувальників у всіх куточках світу.

Сподіваюся, що творчість Lorenzo Duran  припаде до смаку і вам, друзі.



Немає коментарів:

Дописати коментар