неділю, 13 травня 2018 р.

Сучасне й традиційне в малюнках корейської художниці Kim Hyun Jung






Когось із художників надихають на творчість уявні світи, а когось – буденність. Щоправда, в буденності, пропущеній крізь фільтри творчого сприйняття, часто-густо не менше фантастичного й цікавого ніж у вигадці. 


Перепрошую за банальний початок, але інколи варто й погратися в «Капітана Очевидність», сказавши кілька слів про нібито всім відомі речі. Скажімо, буденні замальовки можуть бути цікавими з двох точок зору: ой, таке вчора відбувалося на сусідній вулиці чи, навпаки, ой, як же не схоже на наші будні життя мешканців іншого краю землі.


А буває ще один цікавий момент: як не схоже життя – чи то на сусідній вулиці, чи на сусідньому континенті – на те, що було усього кілька десятків років тому.



Саме таке відчуття викликають ілюстрації художниці з Південної Кореї Kim Hyun Jung. Сама вона стверджує, що малює буденне життя своїх сучасниць. А дехто схильний вбачати в героїнях її малюнків альтер-его самої художниці.


Хоча, якщо відверто, далеко не всі жінки в Кореї живуть саме так: це, швидше, життя більш привілейованих класів: дорогі крамниці та салони краси, сучасна техніка тощо.


Але приваблюють, захоплюють чи непокоять у творах художниці її співвітчизників зіткнення традицій і нового, якого не можна уникнути у сучасному глобалізованому світі. Героїні Kim Hyun Jung зодягнуті в стилізоване традиційне вбрання і при цьому займаються спортом, постять фото в інстаграм, розважаються на гральних автоматах і самотою їдять у кав’ярнях, що теж не надто добре з точки зору традицій.


Їх цікавить зовнішній вигляд, можливість придбати щось цікаве, смачне чи корисне, подорожі й нове враження. І, звісно, те, як усе це красиво подати у віртуальному просторі. Одним словом, теж саме, що у їхніх ровесниць з інших країн і специфіка «східного життя» відходить на задній план, але не зникає повністю.



Це – одна з причин, чому твори художниці користуються популярністю й за межами її батьківщини. 


Сподіваюся, що перегляд її робіт підійме настрій і вам, друзі. Гарного дня!





Немає коментарів:

Дописати коментар