пʼятницю, 4 травня 2018 р.

Краса і чари вишиваних пейзажів американської майстрині Martha Fieber





Чомусь до вишивки інколи ставляться більш прискіпливо ніж до інших видів творчості, акцентуючи увагу саме на її прикладній складовій. Насправді ж, у руках майстрині чи майстра це можливість не лише самореалізуватися й продемонструвати світові свій талант, але й привернути увагу до важливих питань.

Так, майстриня із США Martha Fieber, закінчивши Північно-східний Вісконсінський Технічний Коледж й здобувши освіту за спеціальністю «асистент в області механічного проектування» вирішила змінити своє життя й присвятити його мистецтву. Після завершення Північного університету Мічигану й отримавши диплом мистецтвознавця. вона вирішила присвятити себе вишиванню.



 У результаті світ побачила низка зображень чарівних краєвидів під спільною назвою «Пейзажі на тему». Сама мисткиня наголошує: «Завдяки використанню тонких кольорів, деталей та складних композиції, моє мистецтво відображає наш взаємозв’язок із природним світом. Ці вишивані картини спонукають глядача до споглядання взаємозв'язку між усіма речами, усвідомити, що є багато рівнів для всього, що ми бачимо у світі».



Гаслом творчості майстрині є така думка: «Природа має нескінченну мінливість та красу. Із таким великим ресурсом, натхнення необмежене».

При створенні кожної картини Martha Fieber вдається до багатошарової вишивки, аби передати глибину пейзажу, відобразити світлотіні й надати виразності. Аби передати глибину й текстуру окремих деталей вона сміливо поєднує різні види ниток, кольорів і технік вишивання, застосовує фурнітуру й вишивку стрічками.




Що цікаво, при таких часто складних із технічної точки зору задумах (майстриня наголошує, що їй дуже допомагає у творчості, зокрема у вираженні перспективи технічна освіта) вона обмежується використанням лише чотирьох типів стібків: прямих стібків, французьких вузлі, коучингу й ланцюжків. 

У її творчості чимало прихильників. Сподіваюся, що вишиті пейзажі Martha Fieber не залишать байдужими й вас, друзі.






Немає коментарів:

Дописати коментар