субота, 10 лютого 2018 р.

Усе різноманіття світу в чорно-білих акварелях художниці з Індонезії Elicia Edijanto




Що відрізняє художника від не-художника? При всій банальності питання не так просто дати на нього  однозначну відповідь. 

Ну, крім того, що в них не обидві руки ліві. І що митці, якщо вірити розповсюдженому твердженню, ледь не інтуїтивно розуміють, за який кінець пензлика варто хапатись, аби втілити   свій задум у життя. При цьому зовсім  не обов’язково, що вони візьмуть пензлик саме так, як їх навчали у школі.

Ось я щиро полюбляю милуватися творчістю – досить різноманітною – художників з усіх кінців світу. Звісно, відтворювати не візьмусь, але певний досвід мав би накопичитись. І що ж? Періодично роблю великі очі і бурмочу цілком щиро: а так теж можна, виявляється?..


Скажімо, на фоні креативних й інколи геть несподіваних ідей акварельні малюнки не мали б викликати подив. Класика ж! Чисті кольори, увага до відтінків, «стерті» переходи…


А от якщо хтось раптом спробує створювати акварельні монохромні малюнки, цілком може вийти так, що результат змусить глядачів завмерти перед зображенням і здивовано-захоплено видихнути.

Саме таке враження справляють роботи художниці Elicia Edijanto з Індонезії. Чорний колір, загалом, при вмілому використанні, за кількістю відтінків і зображальними можливостями не поступається червоному. Але мало хто втримується від того, щоб ввести у монохромний малюнок кольорові акценти.

Та вглядаючись у ці малюнки, розумієш, що простота й лаконічність ілюстрацій – їхня безсумнівна перевага.


Здавалося б, простий сюжет – зв'язок дитини й природи, майстерна, але нескладна композиція. А численні прихильники в інтернет-просторі з нетерпінням очікують на все нові твори художниці.

Можливо, вони інтуїтивно вбачають в ілюстраціях кредо художниці: вміння раптово хоч на кілька хвилин відійти від повсякденної метушні, згадати про дитину, що живе в тобі,  спробувати відчути свій зв'язок із природою – він є, просто ми про це забули. Так от, таке вміння – безцінне.


Приємного милування роботами Elicia Edijanto! Гарного дня!


Немає коментарів:

Дописати коментар