субота, 3 лютого 2018 р.

Свято кольорів в ботанічному живописі австралійки Heidi Willis




«Перевіряти алгеброю гармонією» - метода стара як світ й інколи досить успішна. 


У тому сенсі, що з’являється все більше досліджень у загальному доступі (хвала творцям інтернет-мережі!), де вчені і «вчені» намагаються розкрити загалу секрети6 а що саме впливає на творчих людей? Ну. гаразд, є талант, є працелюбність і те. що авторка чи автор бажають сказати світові. Але чому саме це сказати? Чому використати саме таку техніку для цього?


Про те, як знаки зодіаку впливають на творчість написано багато, та все ж, щиро сподіваюся, що навіть ті, хто вважає астрономію точною наукою, не сприймають аж такі узагальнення, без врахування точної дати, години, хвилини, секунди, місця народження конкретного майстра чи майстрині тощо, надто серйозно.

А от можливість вибору, скажімо, кольорової палітри в залежності від місця народження й проживання творчої особистості – куди цікавіше. Звісно, епоха глобалізації, доступність купи відео наймальовничіших куточків світу чи подорожей, накладають свій відбиток.

Але, усе ж, інколи природа довкола таки впливає на творчість. Скажімо, якщо мова йде про документальний живопис, ну. наприклад, такий його підрозділ, як «ботанічний живопис».


Молода австралійська біологиня й художниця Heidi Willis відома не лише на батьківщині, але й поза її межами, завдяки мальовничим, сповненим яскравими фарбами й водночас детально-реалістичним зображенням  австралійських екзотичних рослин, квітів, фруктів, сім’яних капсул. І, звісно, місцевих птахів, які оточують її.


Колеги добре знають її не лише як провідного фахівця, але й як творчу особистість і художницю. Що цікаво, вона – митець-аматор, на відміну від біолога, тут якраз вона має цілком серйозну підготовку. А спонукали до творчості її саме казкові краєвиди рідного краю. прагнення поділитися красою з тими, хто поруч. 


Ботанічний живопис набув популярності ще в ХІХ столітті. І зараз, коли мережу заполонили мільйони фотографій, не лише не втратив свого сенсу, але й виконує ту саму функцію. Він сприяє поширенню науково-популярних знань серед населення й пробуджує в людей цікавість до природи, дозволяє привернути уваги до звичних речей, повз яких поспіхом крокують у звичному житті, не приділяючи їм достатньо уваги.

От, скажімо. скільки секунд витрачає середній споживач інтернет-продукції на перегляд однієї світлини, навіть якщо вона, та світлина, справила на нього враження?

А от картини привертають увагу, змушують вдивлятися в себе, звертати увагу на деталі. Свідчення цього – успішні міжнародні й національні виставки, на яких були представлені роботи Heidi Willis. До речі. її роботи знаходяться у постійній експозиції такого серйозного наукового закладу, як Інститут Мисливства й Ботанічної Документації (Пенсильванія, США).

Приємного перегляду робіт художниці та гарного недільного настрою, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар