вівторок, 6 лютого 2018 р.

Сонячні кольори буднів і дива від фінської художниці Virpi Pekkala

 

Серед фінських художників чимало тих, хто надає перевагу яскравим сонячним кольорам. Чи то за контрастом із величними, але суворими пейзажами, чи то саме на честь не щедрих, але від того ще гарніших кольорових акцентів, вимальованих самою природою – найдавнішим і найталановитішим художником.

 Звісно, це – суто моя точка зору. Тим кумедніша, що про кого про кого, а про митців Фінляндії я знаю якусь дещицю.


Ще й оті мої крихти знань стосуються, переважно, ілюстраторів дитячих книжок. Кому й вдаватися до яскравих барв, як не тим, хто намагається глянути на світ дитячим поглядом? Так, щоб діти не відчули фальшу, а повірили, що саме ці «малюнки» - справжні, а улюблені герої виглядають саме так.

Фінська художниця Virpi Pekkala із м. Гельсінкі, щоправда, знаходиться особливому становищі. На її рахунку – не лише ілюстрації до багатьох дуже славних дитячих книжок, але й численні листівки.

А її аудиторія, як і личить гарній художниці, не лише діти чи не лише дорослі: мова кольорів і ліній – універсальна. А щодо сюжетів, то на її малюнках можна зустріти як милих квіткових фей, які старанно займаються домашніми клопотами, так і янголиків і навіть янголячих котів із крильцями, що не заважає їм, тим котиськам, бути милими, але безсумнівними пакосниками.


А от дещо іронічних погляд від Virpi Pekkala на будні й свята, певна, припаде до душі дорослим.


Зокрема, я дозволила собі обрати серед інших її робіт кілька, без сумніву, милих, але геть нетипових валентинок. Бо не так легко без карамельності й нарочитості зобразити світ, де про любов згадують аж ніяк не раз на рік, а щодня. Тож і милуюсь, аби налаштуватися на відповідний лад завчасно.

Щоб не виникало спокуси потішити тих, хто щиро любить це романтичне свято, 14 лютого постом із вікторіанськими листівками. Бо це – окремий жанр, розрахований на міцне почуття гумору й особливу, чисто британську сувору сентиментальність.


А поки ж, сподіваюсь, що вас щиро потішать і викличуть посмішку роботи чудової фінської мисткині. Гарного дня, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар