понеділок, 26 лютого 2018 р.

Казкові книжкові всесвіти від іспанської майстрині Malena Valcarcel





Чи ви замислювались, яка доля очікує на старі книги? Ні на старовинні, написані від руки, переплетені в шкіру і розмальовані так. що кожна сторінка перетворюється на витвір мистецтва? Ні, просто на старі книги, що чесно відслужили свій вік у бібліотеці, подарували радість десяткам, як не сотням читачів і втратили не просто лоск, а товарний вигляд.


Насправді, питання це досить сумне. Навіть якщо вірити у книжкову реінкарнацію і бути впевненою, що після списання й переробки на заводі з утилізації вторсировини вони перетворяться не на туалетний папір, а на нові книги.

І може саме через цей сум мені так запав у душу проект іспанської мисткині Malena Valcarcel. У мене, якщо чесно, неоднозначне ставлення до використання книг як сировини для створення арт-обєктів.

Та тут майстриня домовляється з бібліотеками в рідному місті, аби забрати вже списані в макулатуру книги. А потім створює з них дивовижні паперові скульптури. Тут справді відчувається присмак того обіцяного переродження для «носія друкованого слова».


А може, мене підкупає тендітність і краса її скульптур, їхня мініатюрність і, водночас, деталізованість. Люблю арт-об’єкти, які можна розглядати довго, помічаючи все нові цікаві дрібниці. 

І, звісно, таке ставлення до паперових скульптур притаманне не лише мені. У творчості Malena Valcarcel багато шанувальників в інтернет-просторі.

Бажаю приємного перегляду робіт майстрині та гарного все ще зимового дня!


Немає коментарів:

Дописати коментар