суботу, 19 жовтня 2019 р.

Витончені портрети красунь у квіллінг-роботах латвійської майстрині Євгенії Євсєєвої





За що люблю інтернет-простір, так це за те, що майже завжди тут можна знайти альтернативні, на будь-який смак, повідомлення по походження певних видів мистецьких технік! Насправді, не за це, звісно.



Однак полізла пошукати трохи більше знань про таку техніку роботи з паперу, а тепер обираю, що мені подобається більше: це – мистецтво родом з Давнього Єгипту (із папірусу замість паперу спершу, мабуть?) чи з Близького Сходу, але теж давня. Або із Середньовічної Європи, де монахині робили з паперу фестони, аби обрамляти медальйони, ікони, книги із довгих відрізків паперу із золотою каймою, аби створити із них мистецьку імітацію золотого обрамлення.



Відомо лише біль-менш достовірно, що в ХІХ столітті квіллінг уже був відомий як дамське рукомесло, рекомендоване заняття для благородних дам, яким можна ненав’язливо похвалитися й перед гостями. У ХХ столітті про нього якось підзабули. А ось наприкінці, коли почали більше аги й натхнення приділяти хенд-мейду, згадали знову.



Тож обирайте версію про походження на свій смак. Для нас більш важливо те, що на сьогодні майстрині з різних куточків світу звертаються до цієї техніки при роботі з папером. І що вона, як і більш сучасних технік, дуже різноманітна.




От, скажімо, роботи сучасної майстрині з м. Лієпаї (Латвія) Євгенії Євсєєвої. Мені досить легко уявити, що подібні сюжети могла б обрати для своїх робіт якась дама із 19 століття. Але, відразу підкреслю: дуже талановита, терпляча й уважна до дрібниць дама.



Завдяки невтомності й майстерності мисткині, під її пальцями оживають портрети жінок – відомих особистостей, представниць «прекрасної епохи» і першої половини 20 ст., фантастичних істот, не менш прекрасних ніж визнані красуні.

Усі ці портрети викладені з паперу, дбайливо підібраного за безліччю відтінків і різними структурами. А завдяки скручуванню-квіллінгу, волосся й одежа набуває об’єму, красуні не виглядають прив’язаними до площини, вони ніби ось-ось усміхнуться кожному з глядачів чи повернуть голову. аби уважно подивитись просто в очі тим, хто захоплюється їх красою.


Приємного перегляду робіт Євгенії Євсєєвої та гарного дня, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар