неділю, 6 жовтня 2019 р.

Роботи, сповнені сонцем і буденною магією життя, від бразильської мисткині Sandra Freitas




У часи інтернаціоналізації, глобалізації та інших довгих слів, якими розумні люди характеризують сьогодення, не так легко стовідсотково вгадати, у якій країні мешкає митець чи мисткиня. Бо буває не так важливо, де саме народилася певна творча особистість, якщо після цього він чи вона навчалася в іншій країні, живе в третій і виконує замовлення шанувальників його творчості з усіх куточків світу.


А от бувають роботи, глянувши на яких, ще навіть не знаючи ім’я автора, можеш подумки відзначити: майже напевне, що вони виникли у такій-то країні. І справа не у стереотипах, а в тому особливому стилі, темах, навіть, перепрошую за високо парність, у цілком виразному дусі певної країни.


От, скажімо, такий літературний стиль, як магічний реалізм народився в Південній Америці і навряд чи міг виникнути в країнах Північної Європи. Так і глянувши на чудові роботи Sandra Regina de Paula Freitas (або ж Sandra Freitas як представляється сама мисткиня), стає зрозуміло: вони створені саме в південній Америці. А якщо більш точно, то в Бразилії.


Хоча на переважній більшості з них – вихор кольорів, пристрасть, рух, напоєне сонцем щастя, воля й кохання – насправді при їхньому  створенні майстриня мала демонструвати не лише захоплення своєю працею, але й неабияке терпіння.  Це – великі полотна, створені у техніці печворк – із клаптиків тканини.


Тож за кожним таким твором стоїть не лише неабияка фантазія Sandra Freitas – а варто пригледітись і стає зрозуміло, що тут – розповідь, часто про захопливі події,інколи – про серйозні речі. буває, що й з присмаком тієї самої буденної магії, по яку згадалось вище.

Це ще години й дні кропіткої праці – підбір клаптиків за відтінками, кольорами, розміром, фактурою. Так, аби не лише створити полотно, але й надати йому ту саму неповторність, яка й вирізняє справді мистецьку роботу. Але, судячи з результатів, усі зусилля майстрині винагороджуються сторицею. Бо створити таку красу, яка мало кого залишає байдужим, – чимало вартує.


Приємного перегляду робіт Sandra Freitas і гарного дня, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар