середа, 15 квітня 2020 р.

Янголи й люди, які створюють писанки-обереги, на картинах української художниці Наталі Курій-Максимів





Наближається Великдень. Можна зітхати – «таке» чи «не таке» буде цього року свято. А можна нагадати собі, що це. серед іншого, символ того, що життя долає смерть.


І саме від нас залежить, чи будуть цього року в родині крашанки-писанки. До речі, кожне таке яйце – оберіг, що дарувався на здоров’я, щастя й долю. Говорити про українське писанкарство можна довго. І, швидше за все, я скажу лише всім відоме.


Тож краще за кілька днів до чудового світлого свята розміщу в блозі кілька малюнків сучасної художниці із Львівщини Наталі Курій-Максимів. Вона створила власну творчу техніку, замість полотна використовуючи скло і звертаючись до естетики народного живопису й старовинних ікон.


У неї – дуже різнопланова творчість, звісно, багато робіт мисткині присвячено й народним святам, а отже, й Великодня, як одному з найголовніших. При цьому мені особисто подобається у її творчості серед іншого те, як майстрині вдається органічно поєднувати у своїх роботах реалістичний і казковий світ.



Мотиви писанкарства, саме як виготовлення оберегів для тих, хто нам рідний, близький, любий, зустрічається у її творчості часто. А писанкарство займаються не лише жінки в національних святкових строях, але й самі янголи-охоронці.


Щоправда, на картинах Наталя Курій-Максимів і янголи часто вбрані у вишиванки й плахти. Та й якими ще мають бути небесні захисники цієї землі?



Приємного перегляду робіт художниці і гарного дня, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар