субота, 18 квітня 2020 р.

Старовинні великодні листівки для чудового святкового настрою






Свята – час для листівок. Звісно, ніхто й ніщо не завадить будь-кому, аби бажання, відправляти листівки – хоч поштою, хоч віртуально – у будь-який день року. Однак на свята раніше – поштові скриньки, а тепер, частіше, – соцмережі сповнюються яскравими малюнками із короткими й, певна, щирими побажаннями.



Дехто скаржиться, що знайомі й навіть не дуже знайомі зловживають традицією вітати саме так, тож на свята стрічки новин сповнені листівками. Дехто ставиться до таких привітань байдуже. А дехто – з вдячністю, що про них не забули й хотіли подарувати гарний настрій. І. врешті, всі визнають, що традиція привітання листівками має доста давнє коріння.




«Доста давнє» – у цьому випадку півтора-два століття, бувають і давніші, звісно, звичаї, які увійшли в наш побут. Одна нам навіть важко уявити. Наскільки популярними були листівки в європейських країнах – у Франції, Німеччині, врешті, в Англії – у ХІХ ст.



І не тільки святкові – короткі мальовничі звісточки під час подорожей, звертання до родичів чи знайомих, із яким давно не бачились, а інколи – й звістка з фронтів від військовослужбовців додому – усе це про листівки тих часів.




Та, звісно, найпопулярнішими залишалися саме святкові листівки. Вони ж були й найбільш розкішно оформлені: багатобарвні, позолочені чи посріблені, на міцному глянцевому папері. Їх купували з таким розрахунком, аби отримувачі потім роками зберігали привітання у родинних альбомах чи й демонстрували за чаєм гостям.



Серед найпопулярніших були різдвяні й великодні листівки. На останніх, що сповнювали сумки листонош у передсвяткові дні, були різнобарвні яйця, квіти, усміхнені діти, ягнята, курчатка, янголики. У Європі – ще й великодні зайці, ті самі, що фарбують яйця і підкидають їх у садки так. щоб знайшли дівчатка й хлопці, звісно, ті. які були гарними й заслуговують на такі гостинці.



Сюжети на них складаються із традиційних елементів, однак бувають різними – від сентиментальних і зворушливих до гумористичних й інколи навіть хуліганських. Адже такі листівки мали різну аудиторію, а видавці намагалися врахувати смаки різних покупців і потішити їх перед святом.



Сподіваюся, друзі, що й ви знайдете серед старовинних листівок ті, які вам сподобаються й піднімуть настрій. Гарного вам світлого свята!






Немає коментарів:

Дописати коментар