понеділок, 6 січня 2020 р.

Вінтажні різдвяні листівки для гарного настрою




Наближається до завершення найпопулярніший період зимових свят. Тож, цілком можливо, от-от у соцмережах зменшиться кількість листівок-привітань зі святами, яких за мережним етикетом розсилають як добре знайомим, так і майже невідомим підписникам.


Але поки що їх надсилають на «законних підставах», бо куди легше у кілька кліків мишкою обрати симпатичне привітання ніж морочитись із поштовим відправленням паперової листівки (вона ж – відкритий лист). Або – артистичної картки, як її називали наприкінці ХІХ - на поч. ХХ (артистичне зображення, тут, – художнє зображення (арт-зображення), незмінна складова такого привітання).


І хоча саме межа двох вказаних століть подарувала нам найбільше яскравих і прекрасних листівок, однак історія їх ще давніша. Уже в 1777 році в Німеччині винайшли гравійовані картинки з поздоровленнями, які пересилалися у відкритому вигляді поштою.


У 1760-х роках схожі картинки-привітання, виконані за допомогою гравіювання, почали використовувати й у Франції. Тож, певно, саме тоді на такий варіант привітання з’явився побут в різних країнах.


А малюнки безпосередньо різдвяних листівок виникли в Англії на початку ХІХ століття. І це – завдяки художнику Добсону, який наприкінці ХVIII століття створив і розіслав знайомим і близьким дюжину малюнків перед Різдвом, на яких зобразив зимові пейзажі, святково прикрашені ялинки й власне вертеп.


 Популярність цього задуму відразу довела, що в нього – неабиякий комерційний потенціал. Тож у 1800 року листівка в Англії вже почали торгувати як й іншим святковим крамом.


І, скільки б років не минуло, сюжети для листівок залишаються дуже схожими. Тож, хай вантажні листівки на сьогодні видаються дещо наївними чи сентиментальними, але зимові свята – саме той час, коли сентиментальність – не таке вже й страшне звинувачення.


Хай же ці вантажні листівки подарують вам цього дня гарний настрій, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар