суботу, 7 березня 2020 р.

Неймовірний світ краси й добра в петриківському розписі української художниці Олени Скицюк






Петриківський розпис – унікальний культурний код України. Аби краще зрозуміти ментальність народу, обов’язково треба ознайомитись із цим образотворчим феноменом.


Звісно, в усі часи були старанні майстри, які вдало копіювали основні елементи цього розпису і навіть не без легкості комбінували їх. І виходило… непогано. Навіть цікаво.


Однак завжди знаходились ті, хто йшов далі, вкладав у картини частку душі, привносив щось нове, чого не було до нього (хоча швидше, до неї – традиційно цим розписом займаються жінки). І тим доводив, що петриківський розпис не застаріває. Він живе, розвивається, щедро дарує красу цьому світові і тим робить його, той світ, кращим.


Саме до таких митців належить Олена Скицюк (р.н. – 1950, Київ), вона поєднує творчу й викладацьку майстерність. Її роботи неодноразово відзначались престижними преміями.


Це – достойне пошанування її таланту. Та найголовніше, що українці в рідній країні художниці та за межами України захоплюються дивовижними картинами, вдалим поєднанням кольорів, символами, зашифрованими у плетиві ліній і кольорів.


Квіти на картинах майстрині (і не лише квіти, звісно) заворожують, привертають увагу, вкарбовуються у пам'ять глядачів. Вони ніби випливають зі снів, звертаються до чогось важливого в душі, однак підзабутого за щоденними клопотами. І тим важливіше «почути» майстриню та її незвичайні роботи.


Приємного перегляду картин Олени Скицюк і гарного настрою, друзі!







Немає коментарів:

Дописати коментар