понеділок, 30 березня 2020 р.

Світло-сонячні й пастельні натюрморти й пейзажі від польського художника Zbigniew Kopania




Я тут побачила в інтернет-просторі цікаву думку, що можна скласти уявлення про характер художника (і про його творчість), якщо зосередити увагу на тому, які саме квіти він (чи вона) пише. Відразу маю уточнити, що мова йшла лише про натюрморти, де квіти складають значну частину простору полотна.


Як на мене, навіть у цьому випадку спосіб трохи сумнівний. Ось, скажімо, я повідомлю вам, що серед улюблених квітів сучасного польського митця Zbigniew Kopania (р. н. 1949) чи не на чільному місці – півонії, а не, скажімо, троянди. І що, цієї інформації достатньо?


Так, що в нього дуже характерні й варті уваги роботи я бачу й так, не «зазираючи» до його біографії. А якщо вже й звертатись до історії його життя, то варто відзначити, що митець довгий час працював кінооператором, був задіяним у постановках художніх і документальних фільмів у Польщі та за кордоном. І ця кіноматографічність, безмовно, присутня в роботах Zbigniew Kopania,у вибудові композиції тощо.


Не менш цікаво, що на початку свого захоплення живописом він намагався стилістично наслідувати відомих голландських майстрів. Тож тим цікавіше роздивлятися світлі пастельні тони, які прийшли на зміну парадним темним тонам, властивим для класичної голландської школи живопису.


Певно. цікаво дізнатися, що Zbigniew Kopania «спеціалізується» не лише на натюрмортах, але й на пейзажах рідного краю. І так, у їх побудові теж можна побачити не лише любов до рідних і знайомих на власному досвіді краєвидів, але й певну схильність до ви будови кадру,мов перед телекамерою (як на мене, від цього вони не стають гірше чи краще, але звернути увагу на таку особливість-родзинку – чом би й ні?).


Ну  бонусом, бо навряд чи це змінить ваше сприйняття його робіт, можу додати, що на сьогодні роботи митця користуються чималою популярністю,входять до приватних колекцій у всьому світі, їх виставляють і продають в галереях Амстердама й Лос-Анджелеса.  А півонії з яких почалася розмова… А що. півонії? Чудові квіти на картинах талановитого художника.


Приємного перегляду картин Zbigniew Kopania, друзі, та гарного вам дня!




Немає коментарів:

Дописати коментар