понеділок, 16 березня 2020 р.

Миті прекрасного від майстра квіткових акварелей - французького художника Isidore Rosenstock







У світі, врешті, не так багато вічних сюжетів. «Виручає» їхня універсальність:усе одно, звідки митець, якщо він талановитий, то його «розповідь» – слова, фарбами чи будь-якими іншими засобами – буде зрозумілою для глядачів з усього світу. Звісно, за умови талановитості творця.




Та чомусь дуже рідко, перераховуючи ось-такі універсальні для різних країн сюжети, згадують по квіти. Так, я знаю, що формально це – не сюжет. Що автор хотів сказати цим твором? – не так легко дати відповідь на це хрестоматійне питання, споглядаючи чудовий натюрморт. Створений більш ніж півстоліття тому.



Хіба що варто згадати, що ХХ століття подарувало людям багато нових методів і способів образотворчого мистецтва. Як зазначають мистецтвознавці, тому що неймовірно різкі зміни вихору історії вже не можна було відобразити класичними методами.




Звіни історії, цілком можливо, що й не можна. А ось квіти, квіти залишались такими ж прекрасними і навіть вічними, якщо їхню швидкоплинну красу фіксували на полотнах. От, скажімо, саме цим усе життя займався французький художник-аквареліст Isidore Rosenstock (1880-1956).




Уже в 27 років він почав з успіхом експонувати свої роботи на виставках Товариства французьких художників, Міжнародного товариства художників тощо. На сьогодні його твори експонуються у музеях Парижа й Сент-Єтьєна.



Дехто відзначає певну «важкість і монументальність» квітів на роботах митця. А дехто й зазначає, що саме це є авторською родзинкою. Яка виділяє його картини серед інших.



Мені ж квіти Isidore Rosenstock подобаються їхньою самодостатністю. Вони для автора ніби центр усесвіту – притягають погляд глядача і на мить змушують зосередитись, не переймаючись тим, що там навколо, за простором картини. А отака мить зосередження на квітах буває справді важливою.



Приємного перегляду робіт Isidore Rosenstock і гарного дня, друзі!






Немає коментарів:

Дописати коментар