неділю, 22 березня 2020 р.

Дивовижний порцеляновий "зоопарк" від голландської майстрині Hella Jongerius





Наскільки вдалою є ідея прикрасити порцелянову тарілку об мною фігуркою заквітчаного бегемота, равлика чи жабки в короні? А це залежить лише від того. як сприймає тарілку той чи той глядач: як цікавий сувенір, що приваблює незвичністю, як побутову річ, що втратила свою функціональність через прикрасу чи як витвір мистецтва.

Звісно ж, що за задумом голландської дизайнери Hella Jongerius – це елементи декору. Вона створила низку тематично прикрашених тарілок на замовлення добре відомої любителям і колекціонерам порцеляни з різних країн Мануфактура Nymphenburg.


Щоправда, є в інтернет-мережі фотосесія, де на цих тарілках мальовничо розклали їжу,прагнучи, аби її текстура й колір гармоніювали з фігурками. Однак, це – рекламний крок. Ці тарілки коштують чимало, а призначення – прикрашати простір, дивувати й надавати можливість милуватись собою.

Увесь цей незвичайний «зоопарк» створений і розписаний Hella Jongerius власноруч. Кожна тарілка серії має свою індивідуальність і водночас вони чудово доповнюють одна одну.

На кожній із них зручно розташувався свій звір, птах чи земноводне, складається відчуття, що тварини на мить зупинились перепочити  – то й що, що на порцеляні? – і саме в цю мить їх зобачили пильні глядачі.

Головний принцип, яким керується майстриня під час своєї багаторічної діяльності – щоденний експеримент. Дерево, неопрен, поліуретан, кераміка, скло – її волею ці матеріали об'єднуються в найнесподіваніші комбінації, аби створити щось нове й неподільне, що привертає до себе увагу глядачів, не дає пройти повз чи залишитись байдужим. 


Мета мисткині, за її словами, створити продукт, що є результатом творчого культурологічного процесу.

Приємного перегляду дивовижних робіт Hella Jongerius і гарного вам дня, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар