середу, 18 березня 2020 р.

Художник, що малює світло на темряві: незвичайні картини британського митця iamzulf




Гра світла й тіні на полотнах живопису – справжнє випробування для майстерності художника. А якщо за малювання береться не професіонал, а аматор, то тут потрібна особлива пильність, аби тіні й освітлені поверхні у правильних пропорціях «змішувались» в роботі, надаючи особливу виразність й «життя» зображуваним об’єктам.


А ось 50-річний лондонський художник-самоук, який обрав для мережі Зульф (iamzulf), «зробив ставку» саме на тінь. Вона – не лише повноправна учасниця зображень на його картинах, вона складає основу для його робіт. Художник же зображає світло, використовуючи вугіль і білі пастельні олівці.


Саме так, із темряви (до речі, два останніх слова – назва серії його робіт) на роботах художника проглядають силуети жінок – інколи обличчя, інколи – фігури, й зображення тварин.


Ця недомовленість, «недомальованість», надає особливого шарму роботам митця. Сам iamzulf зізнається, що малювати у зрілому віці почав ледь не знічев’я. У школі йому легко давалося малювання. За його словами, образотворче мистецтво – взагалі єдиний предмет, із якого він успішно склав іспит.


Та в дорослому житті його професія й родинне життя було далеке від мистецтва, цілком буденні. Та одного разу був довгий похмурий вечір, сутінки, тривога, неможливість зосередитись на звичних вечірніх заняттях… і аркуш паперу. Так почалася історія його незвичних картин.


На сьогодні для iamzulf живопис світлом і тінню – хобі, якому митець присвячує зо три години по вечорам. Потім він викладає результати своєї натхненої роботи в соцмережі, де вже є немало шанувальників його творчості.


Сподіваюся, друзі, що незвичайні роботи iamzulf припали до смаку й вам. Гарного дня, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар