вівторок, 24 березня 2020 р.

Райські пташки й прекрасні метелики у вишивках англійської майстрині Nancy Nicholson






Звісно, цей факт не настільки важливий, щоб він був вартий загальної уваги. Але мене зацікавила випадкова згадка на одному із форумів, присвяченим мистецтву, що у Великобританії в 1950-1970 рр. тривав рух із відтворення традиційної національної вишивки.


Що й казати, гобеленова вишивка та й взагалі, старовинне шитво – зовсім особливе на цьому острові – вартує уваги. Тож питання, навіщо заморочуватись таким рухом у вік машинної вишивки й промислового шитва. Переді мною не стало. Бо це – гарно й варто збереження як традиція. Як на мене, гарний аргумент.


Однак як то часто буває,я вирішила більше дізнатися про засновницю руху Джоан Ніколсон, а в результаті витратила немало часу, розглядаючи мистецькі роботи її доньки Nancy Nicholson.



На сьогодні – це відома майстриня із Кента, яка спеціалізується, найперше, на вишивці. За плечима в неї – освіта за спеціальністю графічний дизайн у Maidstone College of Art, а також – ступінь магістра The Royal College of Art.


Серед її досягнень – цікаві роботи з папером і виготовлення листівок. Однак найбільш відомі її вишивки. І тут відчувається не лише «міцна» мистецька шкода й гарна освіта за плечима, але й те, що майстриня зацікавилась свого часу підходом до мистецтва її матері.


Nancy Nicholson вишиває пташок, кортів, метеликів – стилізовані, ледь наївні зображення, ніжні кольори, особлива увага до переходу між відтінками й до кожного стібка.


Звісно, якщо завітати до музею в Англії, де є серед експонатів вишивки минулих століть, то можна знайти коріння робіт майстрині. Однак безсумнівно, що вона творчо перепрацювала багато джерел й у результатів отримала свій власний стиль – дуже сонячний, ніжний і позитивний.


У творчості Nancy Nicholson чимало прихильників. Сподіваюся. друзі, що й вам її роботи піднімуть настрій. Гарного дня!





Немає коментарів:

Дописати коментар