вівторок, 27 березня 2018 р.

Пейзажі в банках на спогад про дитинство: незвичний проект фінського фотомитця Christoffer Relander





Чула, що в кожної порядної господині має бути в комірчині на зиму «енна» кількість банок із овочевими закрутками й вареннями. Мене, якщо чесно, завжди обурювали такі стереотипні твердження. Урешті, у наш вік хто не хоче кулінарити чи не має на це часу – в магазині знайде смаколики на свій смак, серед іншого – і у склянній банках. 

Хоча сама під настрій таки варю варення. Бо самонавіювання – велика річ. Отак відкриєш банку варення чи просто глянеш крізь неї на сонце – і відразу згадуються пахощі й кольори літа. Тож хтось консервує смаколики, а я додатково закатую в банки спогади про літо.

Тому я й не дуже здивувалась підходу до збереження спогадів фінського фотографа Christoffer Relander. Аби реалізувати творчий проект  «Jarred & Displaced» (умовно, «закатані в банку») він витратив три роки. 

У цей час фотомайстер мандрував місцями, де пройшло своє дитинство, і фотографував пейзажі, що нагадували йому знакові місця й події його в дитячому світі. Й розміщує їх у банках – із часткою спогадів, як запевняє сам. І щедро ділиться «смакотою» із численними глядачами.

Для кращого розуміння творчого процесу варто наголосити: при збереженні фотоспогадів використовувались лише натуральні інгредієнти! Жодного фото шопу. І ні, автор не розміщує у матеріальних банках матеріальні ж фотографії, виконані раніше, щоб створити такі своєрідні фото колажі. То в чому ж «рецепт»?


Як пояснює сам Christoffer Relander, «усі ці роботи створені подвійним експонуванням й отримані всередині дзеркальної камери Nikon D800E. Для створення проекту не використовуються шари у зовнішньому редакторі. Змішування зображень відбувається в рамках одного «кадру»».

Більше дізнатися про творчість фотомитця можна, завітавши на його сайт: https://www.christofferrelander.com/

Приємного перегляду його робіт  і гарного дня, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар