четвер, 22 березня 2018 р.

Коти як центр усесвіту в малюнках американської художниці Rebecca Korpita







Яке число котів оптимальне, аби людина відчула себе щасливою? От диво, що за десять останніх років – далі, каюся, не дійшла, серед претендентів на Шнобелівську премію ніхто не взявся досліджувати таке актуальне питання.




Хоча, можливо, при всій незаангажованості та вмінні поглянути на наукову проблему під геть несподіваним кутом зору – а інших серед претендентів на цю знамениту нагороду немає, вони відчували певне занепокоєння: чи можна винайти формулу, в яку б вкладалися не завжди прості й дуже різноманітні стосунки людей і котів?




Хтось відчуває себе щасливим і без жодного котохвоста на його власній території. А хтось уважно вислухавши анекдот  про сорок котів, як запоруку щастя старої діви, цікавиться: а в якому місці сміятися? Ну так, поки не сорок, є куди рости, але й я поки що ще не стара чи не старий.




Навіть художники, які спеціалізуються на малюванні котів, не відрізняються «послідовністю» у цьому питанні на своїх картинах.




Скажімо, американська художниця  Rebecca Korpita любить і вміє малювати тварин. Зображення чотирилапих її авторства зберігаються у приватних колекціях у всьому світі, їх можна зустріти на обкладинках книг і в журналах, на записниках та виробах із текстилю…

Але її серце належить котам. Причому, усім без винятку: вона з не меншою любов’ю зображає «вуличних» киць ніж породистих красунь і красенів. При цьому створює як достовірні «портрети», так і іронічно-шаржові, дуже милі малюнки.

І от, на деяких її малюнках цілком можна зіграти у гру: «знайти всіх котів. Десять? А чого пропустили ооон того рудька, у найдальшому кутку?». А на деяких кіт чи кішка красується в гордій самотині, яка його зовсім не гнітить. Бо там і вираз мордочки, і вся постава промовляє: я якщо й не центр Усесвіту, хоча й це ще не доведено, то центр картини – точно.




Тож сподіваюся, друзі, що кожен із вас зможе знайти серед творчості Rebecca Korpita ілюстрацію, яка особливо припаде до душі й забезпечить гарний настрій. Хай щастить, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар