середу, 28 березня 2018 р.

Скульптор і його дракони: неймовірні дерев'яні творіння James Doran Webb





Уявімо на мить, що одного щасливого дня вас осяяло: у цьому світі замало драконів! Залишимо за дужками той факт, що кожен має право любити чи ні цих неймовірних казкових створінь і дехто щиро переконаний, що їм місце – лише в книгах. Більш цікаво в такій ситуації уявити, що рішення ухвалено: драконів замало, вітамінів. аби виправити їхню нестачу, ще не вигадали. Що робити?

От скажімо. британський скульптор James Doran Webb дав на це питання однозначну відповідь: як що? Створити власноруч і, бажано, натр пального розміру! І, звісно, пластиковий дракон, це якось… аж трохи засмпанкіськи, а от старі корчі, у яких так часто проглядає зображення цього міфічного чудовиська – справді вартий уваги матеріал.

Тим більше, що вирізати з дерева митець полюбляв ще з дитинства, а займатися скульптурою почав і зовсім ще юному віці, виготовляючи фігурки з пап’є-маше і даруючи їх приятелям. Батько ставився до занять спадкоємця досить прихильно: сам він займався реставрацією антикваріату, був певен, що син успадкує бізнес, а вміння змалечку щось робити руками – гарна навичка для майбутнього реставратора.



 
Але й дорослим, продовжуючи батьківську справу, James Doran Webb на дозвіллі займамвся різьбярством. А потім у 1990-х рр. вирішив відпочити на Філіппінах і збагнув, що це – місце його мрії. Тож нове тисячоліття він зустрічав у цій місцині. А потім змінив заняття: спершу виготовляв із дерев й, безпосередньо, корчів оригінальні меблі. Потім перейшов на скульптури тварин. А потім настала черга серії робіт, присвячених драконам.

Що цікаво. такі володарі повітря із чималим розмахом крил,створюються за методом пазлу: корч до корча, гілка до гілки, кожна деталь старанно припасована. У творчій майстерні скульптора працює кілька помічників, які допомагають очищувати й припасовувати корчі, та остаточне рішення завжди приймає майстер. 

До речі він дбає і про міцність і довговічність своїх скульптур: усі вони укріплені металевим каркасом. Та у видку з драконами (і вівернами, майстру найбільше подобається саме ця порода), цього не відчувається: здається, що міфологічні істоти настільки легкі, що от-от невимушено розправлять крила і здіймуться в небо. А скульптор буде з гордістю проводжати їх поглядом. А потім розпочне роботу над черговою скульптурою, не менш прекрасною і динамічною
.

Приємного перегляду робіт James Doran Webb і гарного дня, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар