суботу, 17 березня 2018 р.

Паперовий гімн спорту в творчості іспанської майстрині Raya Sader Bujana




Популяризація спорту – більш ніж достойна ідея для творчості. І в тій чи іншій формі вона зустрічається в роботах багатьох митців. Щоправда, якщо н виконаний на держзамовлення плакат із румяними красенями і красунями у сортній формі і написом: «Усі терміново на спортивну секцію! Розпочніть день із рухівки!», прагнення майстрів буваю більш різноплановими.

Хоча б помилуватися виліпленими заняттям спортом прекрасними людськими тілами і спробувати передати м’язову напругу і стрімкий рух. Це – цікаве й інколи непросте заняття, яке потребує інколи неабиякої винахідливості. Особливо якщо мова йде про незвичайний підхід до його виконання.

Так, мисткиня з Барселони Raya Sader Bujana надає перевагу роботі з папером, розкриваючи у своїх роботах усю різноплановість можливостей цього матеріалу. Найпопулярніші її творчі проекти – створення «майже живих», на думку її шанувальників, паперових рослин і… фігур спортсменів.

Для того, щоб виготовити тривимірні фігури людей, що займаються спортом,  вона обмежується тонким папером, скальпелем і клеєм. Інколи для створення образу вона поєднує разом до кількох сотень шарів паперу, потім відрізаючи все зайве.

При цьому мисткиня щиро переконана, що папір – це універсальний матеріал, придатний для реалізації будь-якого проекту. А обмежений набір інструментів пояснює тим, що не менш ніж матеріальні ресурси для її творчості значать терплячість, практика, настійливість і любов. Я б додала до цього переліку ще й безсумнівний талант авторки робіт.

Після створення чергової тривимірної фігури спортсмена Raya Sader Bujana розміщує її на якомусь яскравому фоні та фотографує для того, щоб розмістити на власній сторінці в інстаграм: https://www.instagram.com/littlerayofsunflower/ Інколи їй у цьому допомагає відомий іспанський фотограф Лео Гарсіа Мендос.

Приємного перегляду її робіт і вдалого дня, друзі!



Немає коментарів:

Дописати коментар