неділю, 11 березня 2018 р.

Тінь, знай своє місце: незвичайні малюнки бельгійського художника Vincent Bal




Не лише професійні художники, але й усі, хто відходив хоч кілька занять у художню школу чи зв’язався із творчими онлайн-заняттями, добре знають, скільки клопотів при створенні картин завдають тіні. Вони бувають надто густими чи занадто світлими, приховують найцікавіше, а ще не завжди відповідають під час замальовок джерелу світла. А інколи настільки видозмінюються ніби своєю волею, що викликають щиру реакцію: що це?! тінь від звичайного предмета? Та ну…


Одним словом, приборкати тінь на малюнку чи фотографії так само важко, як кішку. І залишається або ігнорувати її: я художник-фотораф, бачу саме так! Або старанно фотошопити, надаючи їй пристойного вигляду. Або, якщо продовжити аналогію із кішкою, й не намагатися змусити «вести себе пристойно й знати своє місце», а творчо обіграти її присутність у кадрі чи на малюнку.

Саме останньої тактики й дотримується митець із Брюсселю Vincent Bal (також відомий в інтернеті як vincent_bal). І, судячи з того, що його сторінка в інстаграмі стає щодня все популярнішою, у цього погляду – чимало прихильників.


Художник у своїх гумористичних скетчах у центрі композиції ставить тінь від якогось звичайного буденного предмету. А потім уже, сфотографувавши тінь, доповнює її, намагаючись при мінімальному втручанні створити виразну й оригінальну художню композицію.

У результаті виходять цікаві гумористичні малюнки – інколи із присмаком чорного гумору чи з ноткою ліризму. 


Єдиний недолік, якщо це можна назвати недоліком, полягає в тому, що після перегляду його сторінки у соцмережі починаєш уважно приглядатися до тіней від звичних предметів: а раптом і вони ладні викинути щось таке, незвичайне? 



Хоча ще питання: а чи це недолік? Раптом перегляд робіт vincent_bal надихне когось спробувати зробити щось незвичайне й творче? Гарного дня, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар