четвер, 29 березня 2018 р.

Чи існують котокущі? Неймовірний проект англійського митця Richard Saunders






Про котів складають сонети і створюють трилери. Їх знімають у кіно, вони –часто важливий елемент світлин. Навіть є такий невеселий жарт у фотографів: лови у кадр кицьку і тоді хоч горизонт завалюй, хоч відблисків насаджай чи з колористикою напартач – хоч пару лайків тобі кинуть. Я не вже не кажу про сотні художників й ілюстраторів, що малювали, малюють і будуть малювати котів і кішок.


Можна продовжити: є багато іграшок котів, побутових речей, оформлених у «котячому стилі», принти на одяг, врешті-решт, скульптури… Ще трохи, і я самій собі доведу, що коти – нічогенький такий двигун мистецтва.




Але навіть поціновувачі «котячої теми» в мистецтві з усього світу погоджуються, що художнику-сюрреалісту з Британії Richard Saunders пощастило їх здивувати.
Справа в тому, що митець розпочав творчий проект «The Topiary Cat», почавши викладати в інтернет, зокрема на сторінку у фейсбуку: https://www.facebook.com/topiarycat/ фотографію котів.


Звісно, не звичайних домашніх улюбленців, бо кого цим здивуєш? А зображення кущів на фоні старовинних садиб у Великобританії. Кущів, художньо підстрижених у формі котів. Причому «художньо» – то не перебільшення. Немає жодних двох котокущів, які були б ідентичні. Кожен наділений власним характером, застиг у власній позі. 


Якщо вдивлятись у них довше, то може видатись, що котиська от-от змінять позу, лінькувато потягнуться, зиркнуть просто на глядача зеленавими очиськами… А якщо врахувати, що автор у розмірах отих топінаріїв-котів не схильний до мінімалізму, то видовище виходить захопливе.


Художник не лише здобув багато лайків, але й довів своїм прикладом, що ті, хто лайкають гарні фото, далеко не завжди читають текст супроводу. Дехто з фотолюбителів з інших країн зібрався завітати до Великобританії, щоб, зокрема, сфотографуватись на фоні мальовничих гігантських котисько. Вони настійливо просили вказати адресу маєтків, сади яких прикрашає така краса.

І це щиро здивувало митця: Richard Saunders із самого початку проекту підкреслював, що таких котокущів не існує в реальності. Він їх вигадав, ввів у реальні пейзажі за допомогою можливостей сучасного цифрового живопису, був приємно вражений популярністю свого проекту в інтернеті, але йому й на думку не спадало, що хтось візьметься розшукувати «моделі» в реальності після численних попереджень, що ї немає.

Насправді, модель є. Тобто, на жаль, уже нема. Улюблений кіт художника Толлі прожив 13 років і пішов на райдугу у 2016 році. Саме того ж року з’явилась перша фотографія фотокуща.  В основі кожного зображення – реальні фотографії Толлі. Це – своєрідна данина пам’яті улюбленцю.


Та навіть зараз, коли ця сумна історія відома, знаходяться люди, які не вірять художнику. А дехто змінив тон і пише на його сторінках в інтернеті, як би було чудово, якби хтось втілив ідею і котокущі існували в реальності.


Художник жодного разу не сказав «так», але й зовсім категоричного «ні» останнім часом від нього не чують. Хтозна, мо, існує паралельний світ, де такі котокущі прикрашають кращі сади Великобританії. А за митцем під час створення цих композицій, ледь поблажливо й дуже уважно, як вміють лише коти, спостерігає ще відносно молодий Толлі…

Приємного милування роботами митця й гарного дня, друзі!




Немає коментарів:

Дописати коментар