середу, 14 березня 2018 р.

Неймовірні вишивані кактуси від американської художниці Sarah K. Benning





Однією з переваг, які сучасний світ надає митцям, це доступ до найширшої аудиторії, завдяки інтернету. Кожна творча особистість, чи вона послідовно дотримується основних принципів пост-постмодернізму чи малює ілюстрації до дитячих книжок у класичному стилі обов’язково може знайти своїх шанувальників у світовому віртуальному павутинні (як і тих, хто буде щиро дивуватись, навіщо саме на це витрачати час і талант?).


Можливо це одна із причин того, чому сучасне мистецтво таке різноманітне? Так, серед інших незліченних напрямків сьогодні можна із впевненістю говорити про відродження ботанічного живопису – жанру, популярному в позаминулому столітті. Але й зараз, у часи фотоапаратів і гаджетів, чимало тих, хто прагне відтворити красу квітів й плодів акварельними фарбами чи пастельними олівцями.

 
А от із явищем «ботанічної вишивки», яка теж має чимало талановитих адептів, усе ж доводиться зіштовхуватися рідше. Можливо, це послугувало додатковим бонусом при знайомстві з роботами американської майстрині Sarah K. Benning, яка зараз живе в Іспанії.

Свого часу вона закінчила художню школу, багато малювала, а з 2013 року, вже в Іспанії, почала поєднувати роботу няні з медитативним хобі у вільний час. Так вишивання потіснило малювання серед улюблених занять у вихідні, а потім перетворилося на улюблену роботу.


Що цікаво, здебільшого, коли майстрині звертаються до пейзажної вишивки, вони прагнуть зобразити величний краєвид чи милі місцинки в саду. Тоді як Sarah K. Benning обмежується зображенням квітів, що ростуть у її квартирі чи в оранжереї поблизу її будинку. 

Причому, якщо судити із тем, які вона найчастіше вибирає для вишивання, серце майстрині належить кактусам. Вони у неї виходять настільки виразними, що легко не лише сорт а й характер (шанувальники кактусів, думаю, зрозуміють, про що я зараз кажу).

Та, думаю, її роботи приваблюють не лише шанувальників цих чудових рослин. Як зазначає сама Sarah K. Benning, вона, попри вищу художню освіту, у вишиванні самоук. Саме тому не боїться експериментів, ставлячись до чергового вишитого зображення як до графічного малюнку, сміливо поєднуючи кольори та техніки… хотіла написати штрихів, але, усе ж, стібків.

Тому її роботи і викликають зацікавлення своєю свіжістю й експресією.
Приємного перегляду робіт майстрині і гарного вам дня, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар